Ö Z B A Y H U K U K

Yabancılar Türkiye’de Gayrimenkul Edinerek Türk Vatandaşlığı Hakkı Kazanabilir Mi?

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamında: “En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen” yabancı kişiler Cumhurbaşkanının söz konusu kararı ile Türk vatandaşlığı Hakkı kazanabilir.

6302 sayılı kanun ile değişik Tapu Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile ülkemizde taşınmaz edinebilecek 183 ülke vatandaşları ve edinim şartları belirlenerek 2012/12 (1734) sayılı genelge ile tüm müdürlüklerimize duyurulmuş ve TAKBİS’e entegre edilmiştir. 

Yabancı uyruklu gerçek kişiler yukarıda belirttiğimiz kanuni sınırlamaları aşmamak şartı ile, ülkemizde en fazla 30 hektar ve özel mülkiyete konu olabilen ilçe yüz ölçümlerinin %10’una kadar taşınmaz edinebilme hakkına sahiptirler. 

 

Türkiye’de Nasıl Gayrimenkul Sahibi Olunur?

  • Yabancı kişilerin Türkiye’de taşınmaz sahibi olabilmeleri için ilk olarak tapu müdürlüklerine ön başvuru yapılmalıdır. 
  • Ön başvuru devamında söz konusu taşınmazın devir işlemleri için bir gün belirlenir.
  • Belirlenen günde başvuru belgelerinin hazır olması gerekir.

Başvuru Belgeleri 

  1. Taşınmazın tapu senedi belgesi
  2. Satın alacak yabancının pasaport ve fotokopisi (onaylı Türkçe tercümesi ile)
  3. Mülkün bulunduğu belediyeden alınacak “Emlak Rayiç Değeri Belgesi”
  4. Konut ve işyerleri için zorunlu deprem sigortası poliçesi
  5. Satan kişinin 1 adet fotoğrafı (beyaz fonlu, biometrik)
  6. Satın alan yabancının 2 adet fotoğrafı (beyaz fonlu, biometrik)
  7. Satın alan yabancının Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercüman
  8. Devir işlemlerinin vekil ile yapılması halinde vekâletnamenin aslı veya onaylı örneği (Yurt dışında düzenlenmiş ise onaylı Türkçe tercümesi)

Satın Alınacak Taşınmazın Niteliği 

Satış yoluyla edinilecek taşınmazların niteliğinde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani söz konusu taşınmaz bir arsa, bir tarla ya da konut olabilir. Ancak 2013/15 (1752) sayılı genelge kapsamında; yabancı kişilerin tarım arazisi edinim taleplerinde tarım mevzuatı kapsamında ön izinlerin alınması ve 2 yıl içinde tarım projesi sunma taahhüdü, arsa nitelikli yapısız taşınmazlarda ise 2 yıl içinde ilgili Belediye veya kurumlara inşaat/yapı ruhsatı projesi sunma taahhüdü alınmaktadır.

Yabancılar Arası Yapılacak İşlemler 

Satış veya satış vaadine konu taşınmaz/taşınmazlar;

  1. Yabancı gerçek kişiler adına tapu sicilinde kayıt olmamalıdır. (Edinecek olan yabancı kişinin eşi ve çocukları dahil)
  2. Edinecek olan yabancı gerçek kişinin kendi, eşi ve çocukları tarafından 12.01.2017 tarihinden sonra devredilmiş olmamalıdır. Ancak 12.01.2017 tarihinden sonra yabancı gerçek kişi adına kayıtlı taşınmazın Türk vatandaşı/şirketine devrinden sonra, başka bir yabancı gerçek kişi tarafından vatandaşlık kazanılması amacıyla edinimi mümkündür.
  3. Edinecek olan yabancı gerçek kişinin ortağı ya da yöneticisi olduğu şirket tüzel kişiliği adına tapu sicilinde kayıtlı olmamalıdır. Taşınmaz edinim yoluyla Türk vatandaşlığı Hakkı kazanmış ve MERNİS kaydında “5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12. maddesi b bendi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmıştır.” açıklaması bulunan yabancı gerçek kişiler de taahhüdünün kaldırılmasına kadar bu kapsamda yabancı statüsünde değerlendirilecektir.

 

Ayrıca; yabancıların Türk Vatandaşlığı hakkı ile ilgili detaylı bilgi almak için hukuk büromuzdan hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.